HoloLens voorkomt graafschade

BAM Infra zet slimme VR-bril in om kabels en leidingen te detecteren.

In Nederland ligt ruim 1,7 miljoen kilometer kabels en leidingen onder de grond. Jaarlijks wordt zo’n 40.000 keer een kabel geraakt. Daardoor even geen internet, elektronische betalingen of treinverkeer. De HoloLens van Microsoft biedt BAM Infra medewerkers de oplossing. Deze VR-bril voor de bouw zet gronddata om naar virtuele beelden. En dat betekent minder proefsleuven en minder graafschade.

Zien wat je doet

De HoloLens is een sterk staaltje futurisme. De bril legt een virtuele laag over de fysieke werkelijkheid. Daardoor ziet de medewerker – zonder graven – in één oogopslag waar de kabels en leidingen lopen. Kortom: je weet vooraf wat je in de grond aantreft. De graafmachinist kan daardoor precies op de juiste plekken afgraven en graafschade voorkomen.

Hololens – graven zonder graafschade

Gebruiksgemak

De HoloLens werkt intuïtief. De medewerker drukt met zijn handen de virtuele knoppen in of swiped objecten. Maar het grootste voordeel van de HoloLens bril is dat medewerkers beide handen vrij hebben. Ook fijn: de bril draagt comfortabel en het vizier kan gemakkelijk omhoog geklapt worden.