Van een fixed naar een growth mindset

Met deze 5 tips ben je voorbereid op de toekomst van werk

Wil je voorbereid zijn op het werk van de toekomst? Ga dan aan de slag met een growth mindset. Daarmee zie je sneller mogelijkheden en kansen én benut je ze ook. Niet onbelangrijk nu de arbeidsmarkt razendsnel verandert. En robotisering, digitalisering en automatisering steeds meer mensenwerk vervangt. Maar hoe krijg je zo’n growth mindset, vraag je je misschien af. Geen nood! Wij geven je vijf tips.

Heb je een fixed of een growth mindset?

Laten we bij het begin beginnen: wat is een growth mindset? En hoe zit het dan met de tegenhanger, een fixed mindset? Veel mensen denken nog vanuit een fixed mindset. Oftewel: je wordt geboren met bepaalde kwaliteiten, intelligentie en dat bepaalt waar je wel en niet goed in bent. Bovendien valt daar weinig aan te veranderen.

Think again! Voor een succesvolle toekomst in je huidige- of toekomstige baan is juist een growth mindset belangrijk. Met deze manier van denken ben je ervan overtuigd dat je wél invloed hebt op je eigen ontwikkeling. Je talenten, opleiding en ervaring zijn het startpunt. Maar je kunt jezelf verder ontwikkelen en succes boeken door inzet, discipline, tijd en energie. Met een proactieve houding kom je dus veel verder dan je in eerste instantie misschien denkt.

5 tips voor een growth mindset

Even concreet. Stel: een chatbot vervangt een deel van jouw taken als webcare-medewerker. Jij handelt voortaan andere, meer complexe vragen af. Met een fixed mindset zie je tegen deze verandering op. En ben je bang dat je dit niet goed kan en wellicht je baan verliest. Heb je een growth mindset dan ga je de uitdaging met plezier aan. Klinkt dit laatste als muziek in je oren? Met deze tips heb je die growth mindset zo onder knie. Begin je vandaag nog.

 1. Ontdek wat jouw mindset is
  Nu je het verschil kent tussen een fixed en growth mindset is de eerste stap om te achterhalen wat jouw mindset is. Denk jij bij een verandering of nieuwe uitdaging eerder: dat kan ik niet? Of: dat kan ik nóg niet? Als je je hier eenmaal bewust van bent, is die growth mindset niet ver weg.
 2. Wees leergierig
  Leren is noodzakelijk om succesvol te blijven in de toekomst. Zet dus in op je persoonlijke ontwikkeling. Wat wil je nog leren? Boulderen, tuinieren of wil je aan de slag met keramiek? Of misschien heeft je werkgever mooie opleidings- of ontwikkelmogelijkheden. Vergeet ook niet dat je elke dag wat kunt leren, als je er maar voor openstaat.
 3. Durf fouten te maken
  Wees niet bang om fouten te maken. Vraag hulp als je dat denkt nodig te hebben. En sta open voor feedback aan collega’s. Zo ontdek je jouw volledige potentieel. Bovendien laat je zien dat je bereid bent om te groeien, te leren en beter te worden. Dat vind je (aanstaande) werkgever fijn, maar ook jouw zelfvertrouwen groeit.
 4. Wees ambitieus
  Creëer kansen en denk aan wat je allemaal zou kúnnen bereiken. Altijd 100% inspanning leveren komt hierbij goed van pas. Net als doorzettingsvermogen. Zie verandering als een manier om te leren en maak dit concreet én haalbaar door SMART-doelen te stellen. Dat is essentieel om grip te krijgen op die verandering. Jij kan dit!
 5. Ga uitdagingen aan
  Tips op papier zijn leuk, maar zonder actie kom je niet ver. Dus: ga die uitdaging aan. Doen is het toverwoord. Zo leer je het allersnelst om mogelijkheden te zien. En ze te benutten. Je zal trouwens merken dat je aan een growth mindset moet blijven werken. Zie dat niet als een obstakel. Je groeit er alleen maar nóg meer van.

Een duwtje in de juiste richting

Maak je graag de shift van een fixed naar een growth mindset, maar weet je simpelweg niet waar of hoe je moet starten? James loopbaanbegeleiding helpt je graag op weg.

Klaar voor een dosis toekomstinspiratie?

Op 17 mei 2022 van 12:00 - 18:00 uur organiseert CNV een toonaangevend congres over topinnovaties, die de arbeidsmarkt compleet veranderen.

 • Volg inspirerende lezingen van topsprekers
 • Ontmoet, netwerk en leer in de experience hal
 • Creatieve VR-experiences, ontwikkelt door kunstenaars
 • Een gratis goodybag als dank voor jouw komst