Wat het BIG-register precies is
Om de kwaliteit van de zorg op peil te houden, is geregeld dat medische handelingen worden uitgevoerd door professionals met voldoende training en ervaring. In de wet BIG (Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) staat welke zorgverleners welke handelingen mogen uitvoeren. Het BIG-register is de ruggengraat van deze aanpak. In het register staan zorgverleners vermeld met naam, nummer en beroep. Zorgverleners moeten zich elke 5 jaar laten herregistreren en worden dan gecontroleerd door het CIBG, onderdeel van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Iedereen kan het register bekijken. Zo kunnen cliënten zien of hun zorgverlener bevoegd is het beroep uit te oefenen. Elke geregistreerde heeft een uniek nummer. Het BIG-register zorgt ook voor de erkenning van buitenlandse diploma’s. Zorgverleners kunnen - met het register in de hand - aangeven waarom ze bepaalde taken wel of niet zouden moeten krijgen.
Welke 13 zorgberoepen precies gelden voor het BIG-register
Zorgverleners met de volgende beroepen moeten zich registreren in het BIG-register:
- Apotheker
- Arts
- Fysiotherapeut
- Gezondheidszorgpsycholoog
- Klinisch technoloog
- Orthopedagoog-generalist
- Physician assistant
- Psychotherapeut
- Tandarts
- Verpleegkundige
- Verloskundige
Twee beroepen zijn voor een tijdelijke periode opgenomen in het BIG-register:
- Geregistreerd-mondhygiënist
- Bachelor medisch hulpverlener
Zorgverleners in andere beroepen dan deze 13 BIG-beroepen kunnen zich niet registreren in het BIG-register.
Hoe je als zorgverlener een BIG-registratie aanvraagt
Heb je als zorgverlener je diploma gehaald voor een van deze 13 beroepen? Dan kun je een BIG-registratie aanvragen. De behandeling van een aanvraag duurt vaak niet meer dan 3 weken. De registratie is 5 jaar geldig. Verloopt je registratie? Dan krijg je als zorgverlener 6 maanden van tevoren automatisch bericht van het ministerie van VWS. Er gelden een paar eisen voor herregistratie.
Eisen voor herregistratie in het BIG-register
Elke 5 jaar moet je je als zorgprofessional herregistreren in het BIG-register. Zo blijft het register actueel. Het CIBG gaat na of je voldoende uren in het beroep hebt gewerkt. Deze urennorm (minimaal 2080 uren over een periode van 5 jaar) is gemiddeld ongeveer 8 uur per week. Blijf je onder die norm, dan kun je door scholing alsnog in aanmerking komen voor herregistratie. In de cao is afgesproken dat de werkgever de kosten van (her)registratie van zijn personeel vergoedt.
Ontdek hier de criteria voor herregistratie per beroep.
Uitstel herregistratie door het coronavirus
Goed om te weten: door de coronacrisis is de herregistratie sinds maart 2020 tijdelijk uitgesteld. Zorgverleners hoeven zich niet te herregistreren. Het is nog niet bekend wanneer die verplichting weer ingaat. Op het moment dat herregistratie weer nodig is, ontvangt elke zorgverlener hier persoonlijk bericht over. BIG-registraties blijven op die manier gewoon geldig, ook al zijn ze verstreken.
Lees hier meer over herregistratie en het BIG-register in het algemeen.