CNV stuurt brief aan Kamer over negatieve gevolgen arbeidskorting voor arbeidsongeschikten

Op 18 oktober gaan leden van de Tweede Kamer in commissieverband in gesprek over het Belastingplan 2024.

Als voorbereiding daarop heeft het CNV een brief aan de Tweede Kamer gestuurd waarin we aandacht vragen voor de effecten van deze plannen voor mensen met een WIA-uitkering. Onderdeel van de plannen is het (verder) verhogen van de arbeidskorting. Daardoor houden werkenden maandelijks meer netto salaris over, maar groeit de netto-inkomenskloof tussen werkenden en (gedeeltelijk) arbeidsongeschikten. Mensen die arbeidsongeschikt zijn mogen de arbeidskorting namelijk niet toepassen over hun uitkering, waardoor ze veel meer belasting betalen, wel vier keer zo veel. Het gat tussen bruto- en netto-inkomen voor mensen met een WIA-uitkering groeit door het Belastingplan 2024 verder.

Het CNV roept de politiek al langere tijd op om eindelijk iets aan dit verschil tussen werkenden en arbeidsongeschikten te doen. Dat verschil heeft namelijk grote gevolgen voor de netto inkomens van mensen met een WIA-uitkering. De WIA is er juist voor mensen die door omstandigheden niet (volledig) meer kunnen werken. Het is een inkomensverzekering, waar werknemers en werkgevers een kostendekkende premie voor betalen.

Werkgeversbetaling

Op dit moment is er één groep WIA-uitkeringsgerechtigden die bij wijze van uitzondering wél arbeidskorting op hun uitkering mogen toepassen. Dat zijn de mensen die naast hun uitkering gedeeltelijk werken en hun uitkering via de werkgever laten uitbetalen. De werkgever maakt dan het totale bedrag aan loon en uitkering over aan de werknemer. Door deze samenvoeging komt het gehele bedrag dat de werkgever overmaakt, inclusief het uitkeringsdeel, in aanmerking voor arbeidskorting. Dit voordeel is nu van toepassing voor een groep van 11.000 gedeeltelijk arbeidsongeschikte mensen.

Brief aan Commissie Financiën over Belastingplan 2024

Wil je de volledige brief die het CNV aan de Tweede Kamer heeft gestuurd doorlezen? Die kun je hier downloaden.

Download de brief

Ongelijke behandeling

Niet alle werkgevers willen meewerken aan zo’n werkgeversbetaling. De werknemer met een WIA-uitkering houdt dan netto fors minder over. In september 2023 gaf het Gerechtshof in Den Haag aan dat dit oneerlijk is. Er was, volgens de rechter, sprake van ongelijke behandeling. Het kabinet is tegen deze uitspraak van het Gerechtshof bij de Hoge Raad in cassatie gegaan om te voorkomen dat alle werkenden met een WIA-uitkering ook arbeidskorting mogen toepassen op hun volledige inkomen. Tegelijkertijd zet het kabinet stappen om de gehele mogelijkheid van het samenvoegen van uitkering en salaris te schrappen. In het geval dat de Hoge Raad het kabinet geen gelijk zou geven. Over deze gang van zaken zijn we in de brief aan de Tweede Kamer zeer kritisch.