CNV: nu doorpakken op weg naar nieuw pensioenstelsel

Nu doorpakken met de implementatie van de Wet toekomst pensioenen (Wtp). Deze oproep doet het CNV, samen met alle andere sociale partners, vandaag naar de Tweede Kamer.

´Momenteel laait de discussie op over het nieuwe pensioenstelsel, ook door de nieuwe samenstelling van de Tweede Kamer. Vooral het invaren is een onderwerp van gesprek. Wat de sociale partners betreft is het klip en klaar: alle pensioenen varen in naar het nieuwe stelsel. Dit stelsel biedt meer ruimte voor indexatie en sluit beter aan op de arbeidsmarkt van vandaag,’ aldus Patrick Fey, vicevoorzitter CNV.

Indexatie
De vruchten van het nieuwe pensioenstelsel plukken miljoenen werkenden nu al. Pensioenfonds ABP indexeerde sinds de zomer van 2022 met ruim 17%. Ook andere pensioenfondsen konden stevig indexeren. ‘We zijn deze weg nu ingeslagen. Broodnodig, zeker omdat er jaren niet werd geïndexeerd. Het zou zonde zijn als we niet door kunnen gaan op deze ingeslagen weg,’ stelt Fey.

Staat als een huis
De vormgeving van het invaren is in de afgelopen jaren uitgebreid juridisch onderzocht en zorgvuldig onderbouwd. De manier waarop het invaren van bestaande pensioenrechten uiteindelijk is opgenomen in de Wtp doet volgens de sociale partners het beste recht aan de belangen van gepensioneerden, werknemers en werkgevers. ‘Het nieuwe pensioenstelsel staat als een huis.’

Nu doorpakken
Fey: ‘Werkenden en gepensioneerden hebben nu een betrouwbare overheid nodig. We vragen de politiek om nu consistent beleid te voeren en de complexe uitvoering die allang bezig is niet te verstoren. De rem erop betekent dat mensen minder perspectief op indexatie krijgen. Werkgevers, werknemers en gepensioneerden blijven opgezadeld met een verouderd pensioenstelsel. Niemand wil dit, dus doorpakken is zeer gewenst.’

Brief
De brief aan de Tweede Kamer is verstuurd namens CNV, FNV, VCP, VNO-NCW, LTO en MKB Nederland.