Reactie CNV: goed dat minister malafide uitzendbureaus aanpakt

Goed nieuws dat er een einde lijkt te komen aan het jarenlange misbruik van uitzendkrachten. Minister Van Gennip pakt met een nieuw wetsvoorstel malafide uitzendbureaus aan zodat uitzendkrachten een menselijker bestaan krijgen.

Dat is de reactie van het CNV op het zojuist verstuurde voorstel van minister Van Gennip richting Tweede Kamer. Zij komt met een totaalaanpak om misbruik in de uitzendsector een halt toe te roepen.

Misbruik
Het CNV vraagt al jaren aandacht voor het misbruik door malafide uitzendbureaus. ‘Uitzendbureaus zijn een grote veroorzaker van misstanden op de arbeidsmarkt. Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat uitzenders de grote overtreders zijn: 67% van hen ontving een boete wegens overtredingen. Het gaat daarbij veelal over onderbetaling. Ook het aantal ongevallen onder uitzendkrachten neemt toe. Bij 22% van de arbeidsongevallen is een uitzendkracht betrokken, terwijl zij slechts 5-7% van de beroepsbevolking vormen. Deze markt kende jarenlang cowboys die ook nog eens welwillende uitzendbureaus uit de markt prijsden. Tijd om dit te stoppen,’ aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

Oproep 
Het CNV roept de Tweede Kamer op om met deze wet in te stemmen. ‘Dit systeem maakt een einde aan het jarenlange misbruik van uitzendkrachten. De sector heeft eerder de gelegenheid gehad om orde op zaken te stellen. Dit is niet gelukt, dus deze wetgeving is hard nodig. Wij verwachten dat met deze wet honderden ongevallen en schrijnende situaties worden voorkomen. Maar vooral dat er een einde komt aan de slechte werksituatie en beloning van veel mensen.’