STAP-budget kan in Januari niet worden aangevraagd

In januari 2023 kan er geen STAP-budget worden aangevraagd. De eerstvolgende mogelijkheid om weer STAP aan te vragen is op 28 februari 2023 (let op, dus niet op 1 maart!).

In het afgelopen jaar ontvingen waren veel opleidingen die niet aan de STAP-voorwaarden voldoen toch in staat de budgetten te ontvangen. Om te zorgen dat dit niet meer kan heeft het kabinet maatregelen genomen. Er is echter meer tijd nodig om deze maatregelen in te voeren. Zo wil het kabinet voorkomen dat voor scholing die niet aan de voorwaarden van STAP voldoet subsidie ontvangt.

Onderzoek naar 3500 opleidingen

Er worden nu 3.500 opleidingen bij 200 opleiders onderzocht. Dat onderzoek is nog bezig. Tegelijkertijd mag de overheid mag van de rechter geen betaling van de subsidie voor deze opleidingen aanhouden zolang het onderzoekt loopt. Daardoor kan het zijn dat er straks onterecht subsidie wordt uitbetaald. Om dat te voorkomen is nu besloten dat er in januari nu geen nieuwe budgetten kunnen worden aangevraagd om het onderzoek de nodige tijd te geven.

Aanvragen STAP: vanaf 28 februari

Dit heeft geen gevolgen voor de hoeveelheid STAP-subsidies die de overheid beschikbaar stelt. Het voor 2023 beschikbare STAP-budget blijft gelijk en zal over vijf aanvraagtijdvakken verdeeld worden in plaats van zes. Het eerstvolgende aanvraagtijdvak start op 28 februari.