STAP-budget vanaf 17 maart aan te vragen

Vanaf 17 maart kun je als werkende of werkzoekende weer het STAP-budget aanvragen. Dat is een overheidssubsidie van 1.000 euro voor het volgen van een cursus, training of opleiding. Het initiële januaritijdvak werd niet gehaald, vanwege misbruiksignalen. De overheid wil geen scholing subsidiëren, die achteraf niet blijkt te voldoen aan de voorwaarden, bijvoorbeeld een cursusreis naar het buitenland of een cursus hoe je snel rijk kan worden. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft nu de regels aangescherpt om misbruik te voorkomen.

Wat verandert er?

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid scherpt de scholingsdefinitie aan. De keurmerken die opleiders toelaten controleren straks strenger of een opleiding wel voldoet aan de STAP-eisen. Zo moet scholing bestaan uit een vastgesteld programma en een docent. De opgedane kennis- en vaardigheden moeten toetsbaar zijn. Het ministerie kan daarmee opleidingen en opleiders – bij misbruik of op voorhand - uitsluiten van het STAP-budget. Ook lezingen kunnen niet meer worden gefinancierd uit het STAP-budget. Daarnaast kunnen er voor een opleiding van één opleider, maximaal 300 toekenningen worden gedaan. Dat geeft kleine aanbieders meer kans om hun opleidingen onder de aandacht te brengen.

Loopbaanbegeleiding

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het inzichtelijk maken van je loopbaan? Wij helpen je graag met al je vragen over je baan en persoonlijke ontwikkeling.

Lees meer

Goed om te weten

  • De inschrijfperiode start op 17 maart om 10:00 uur. Het STAP-budget is succesvol, dus wees er snel bij. Op = op.
  • Je kunt jaarlijks maximaal 1.000 euro aanvragen voor scholing en ontwikkeling.
  • De training, cursus of opleiding die je wilt volgen moet in het STAP-register staan. Daarin vind je alle, door de overheid erkende, opleidingen. Check dit op www.uwv/stap.
  • De opleiding moet starten tussen 4 weken na je aanvraag en 3 maanden na de sluiting van het betreffende aanvraagtijdsvak. Voorbeeld: doe je op 28 februari je aanvraag, dan moet je opleiding starten tussen 29 maart en 28 mei.
  • Valt je opleiding duurder uit dan 1.000 euro? Dan betaal je de rest zelf. Let op: het loont de moeite om te checken of je werkgever (een deel) van het bedrag wil betalen.