De regels voor een uitzendovereenkomst
Een uitzendovereenkomst is ook een arbeidsovereenkomst. Toch gelden er vaak andere regels.
Je rechten als uitzendkracht
Als uitzendkracht krijg je hetzelfde loon als een werknemer met een vergelijkbare functie in het bedrijf waar je werkt. Al kan dat wel afhankelijk zijn van ervaringsjaren. Ook heb je recht op dezelfde loonsverhoging en secundaire arbeidsvoorwaarden als pauzes, reiskostenvergoeding, vakantiedagen en toeslagen voor overwerk. Dit noemen we de inlenersbeloning. Als uitzendkracht heb je hier vanaf de eerste dag recht op.
Uitzendovereenkomst met uitzendbeding
De uitzendovereenkomst bevat vaak in de eerste 26 weken een uitzendbeding. Dit betekent dat zowel voor jou als het inlenende bedrijf geen opzegtermijn geldt. Of dat het uitzendbureau niet verplicht is loon door te betalen bij te weinig werk.
De aanzegplicht in een uitzendovereenkomst
Duurt je tijdelijke uitzendovereenkomst langer dan 6 maanden? Dan moet het uitzendbureau uiterlijk een maand voor het einde van het contract laten weten of je een contractverlenging krijgt. Als ze dat niet doen heb je recht op een vergoeding.
De 2 cao’s van de uitzendbranche
De uitzendbranche kent 2 cao's: de ABU en de NBBU. Beide cao’s werken met fases: hoe langer je werkt, hoe verder je komt in het fasesysteem. Elke stap in het fasesysteem betekent meer zekerheid op werk en inkomen. Beide cao's kennen verschillende fases, die bijna hetzelfde zijn: