Wat je moet weten over een uitzendovereenkomst

Werk je als uitzendkracht? Dan heb je een uitzendovereenkomst. Via het uitzendbureau werk je voor een ander bedrijf, ook wel de inlener genoemd. Het uitzendbureau leent je als het ware voor een bepaalde tijd uit. Wat is een uitzendovereenkomst precies? En wat zijn je rechten als uitzendkracht?

De regels voor een uitzendovereenkomst

Een uitzendovereenkomst is ook een arbeidsovereenkomst. Toch gelden er vaak andere regels.

Je rechten als uitzendkracht

Als uitzendkracht krijg je hetzelfde loon als een werknemer met een vergelijkbare functie in het bedrijf waar je werkt. Al kan dat wel afhankelijk zijn van ervaringsjaren. Ook heb je recht op dezelfde loonsverhoging en secundaire arbeidsvoorwaarden als pauzes, reiskostenvergoeding, vakantiedagen en toeslagen voor overwerk. Dit noemen we de inlenersbeloning. Als uitzendkracht heb je hier vanaf de eerste dag recht op.

Uitzendovereenkomst met uitzendbeding

De uitzendovereenkomst bevat vaak in de eerste 26 weken een uitzendbeding. Dit betekent dat zowel voor jou als het inlenende bedrijf geen opzegtermijn geldt. Of dat het uitzendbureau niet verplicht is loon door te betalen bij te weinig werk.

De aanzegplicht in een uitzendovereenkomst

Duurt je tijdelijke uitzendovereenkomst langer dan 6 maanden? Dan moet het uitzendbureau uiterlijk een maand voor het einde van het contract laten weten of je een contractverlenging krijgt. Als ze dat niet doen heb je recht op een vergoeding.

De 2 cao’s van de uitzendbranche

De uitzendbranche kent 2 cao's: de ABU en de NBBU. Beide cao’s werken met fases: hoe langer je werkt, hoe verder je komt in het fasesysteem. Elke stap in het fasesysteem betekent meer zekerheid op werk en inkomen. Beide cao's kennen verschillende fases, die bijna hetzelfde zijn:

Uitzendkracht en ziek

Ben je ziek? Dan eindigt het contract direct als er een uitzendbeding in staat. Als er geen uitzendbeding is, dan heb je recht op doorbetaling van je loon bij ziekte vanaf de 2e ziektedag. Het kan ook zijn dat je recht hebt op een ziekte-uitkering volgens de Ziektewet van het UWV.

Het verschil tussen uitzendovereenkomst en detacheringsovereenkomst

Detacheringsovereenkomsten kennen geen uitzendbeding. Een detacheringsovereenkomst kent duidelijke afspraken en heeft een opzegtermijn. Door het ontbreken van een uitzendbeding krijg je gewoon loon doorbetaald, ook als is er even geen werk. Daarnaast is uitzendwerk meestal voor een kortere periode en voor algemeen werk. Detacheringsovereenkomsten zijn meestal langer en voor specialistisch werk.

Problemen als uitzendkracht? Dan kun je bij CNV terecht

Krijg je minder loon dan je collega in vergelijkbare functie? Of heb je het idee dat je te weinig vakantie-uren opbouwt? Laat het ons weten. Bel 030-751 1001 als je een dringende vraag hebt of vul ons contactformulier in.

Neem contact op

Waarom we ons hardmaken voor uitzendkrachten

Helaas gaat er veel mis in de uitzendbranche. Daarom verbeteren we graag de positie van uitzendkrachten. Vaak kloppen contracten of loonstroken niet, waardoor jij bijvoorbeeld onterecht geld misloopt. Ook inlenende bedrijven balen vaak van het misbruik van de regels. Dit zorg voor oneerlijke concurrentie. Daarom bestaat de SNCU: Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten. Wij zitten in het bestuur. Op www.sncu.nl vind je meer informatie over je rechten als uitzendkracht.

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict