Wat je moet weten over een intentieverklaring

Als je een huis wilt kopen en je hebt een tijdelijk contract, kun je aan je werkgever om een intentieverklaring vragen. Vaak is dat nodig voor de bank. We vertellen wat een intentieverklaring precies is.

Wat een intentieverklaring precies is

In een intentieverklaring zegt je werkgever dat je een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd zult krijgen. Onder voorwaarde dat jij je werk goed blijft doen en de situatie van het bedrijf niet verandert. De verklaring geeft namelijk geen recht op een vast contract. Je werkgever heeft dus de intentie je vast aan te nemen. Vandaar de naam.

Wanneer je een intentieverklaring nodig heb

Wil je een huis kopen en heb je een tijdelijk contract? Dan heb je een intentieverklaring nodig. Zonder die verklaring neemt de bank je inkomen niet mee in de aanvraag voor je hypotheek. Met een intentieverklaring toon je aan dat je nu en in de toekomst je vaste lasten kunt blijven betalen.

Hoe een intentieverklaring eruitziet

Jouw werkgever deelt in een intentieverklaring informatie over je loon en contract. En natuurlijk dat je een contract voor onbepaalde tijd zult krijgen. Daarnaast moeten er in ieder geval de volgende zaken in staan:

  • KvK-nummer van je werkgever
  • Of je geld hebt geleend van je werkgever
  • Of er een beslag ligt op je loon
  • Bedrijfsstempel (of een verklaring dat die niet bestaat)

Verplichtingen en afspraken bij een intentieverklaring

Als je vraagt om een intentieverklaring, is je werkgever niet verplicht die te geven. Krijg je de verklaring? Vraag altijd om de intentieverklaring op papier.

Verschil tussen werkgeversverklaring en intentieverklaring

Soms is het verschil tussen een werkgeversverklaring en intentieverklaring niet helemaal duidelijk. Het zit zo: een werkgeversverklaring heb je sowieso nodig als je in loondienst bent en een huis koopt. Ook met een vast contract. De intentieverklaring is dus een toevoeging op de werkgeversverklaring als je een tijdelijk contract hebt.

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict