Wanneer is je salaris te laat?
In je arbeidsovereenkomst staat de periode waarover je werkgever loon berekent. Na afloop van deze periode moet je werkgever het loon uitbetalen. Dat betekent bij een weekloon na een week en bij een maandloon na een maand. Ook kan een betalingstermijn van 4 weken zijn afgesproken. Dan moet je werkgever je salaris na 4 weken uitkeren.
Verlengen uitbetalen loon
Je werkgever kan de periode dat gewerkt wordt en het moment van salarisbetaling, verlengen. Dit moet dan in de arbeidsovereenkomst staan. Er zijn ook grenzen aan de verlenging. Bij een weekloon mag betaling nooit langer duren dan een maand. Bij een maandloon mag dit nooit langer dan een kwartaal zijn.
Loonsverhoging bij te late betaling
Betaalt je werkgever je salaris te laat uit? Dan maak je aanspraak op een verhoging wegens vertraging. Deze verhoging bedraagt:
- 5% per dag voor de vierde tot en met de achtste werkdag na de dag waarop het loon moest worden betaald;
- daarna 1% voor elke volgende werkdag, met een maximum van 50% van je loon.
Voor deze verhoging moet je wel zelf naar de rechter stappen. De rechter kan de verhoging beperken tot een lager bedrag (bijvoorbeeld 10% of 15%). Bewijst je werkgever dat het niet zijn schuld is dat het salaris te laat is? Dan krijg je geen loonsverhoging.
Zo krijg jij alsnog je salaris met mogelijke loonsverhoging
In de wet staat dat je recht hebt op loonsverhoging. Maar je krijgt dit niet zomaar. Stuur eerst een aangetekende brief naar je werkgever. Schrijf daarin dat je je achterstallige loon (met mogelijke loonsverhoging) wilt krijgen.
Reageert je werkgever niet op je brief? En krijg je nog steeds je loon niet? Vraag dan hulp aan een juridisch adviseur. Die stuurt je werkgever nog een brief over de te late betaling.
Elke situatie is anders. Deze tekst is een algemene voorlichting en geen persoonlijk advies. Voor persoonlijk advies en rechtshulp kun je terecht bij onze deskundige juristen.