Maak je niet al je wettelijke vakantiedagen op? Het jaar erop zijn ze nog 6 maanden geldig, tot 1 juli dus. Daarna vervallen ze. Soms kan in je arbeidscontract of cao staan dat wettelijke vakantiedagen langer geldig zijn. Je kunt wettelijke vakantiedagen niet laten uitbetalen.
Wat je moet weten over bovenwettelijke vakantiedagen
Bovenwettelijke vakantiedagen zijn extra vakantiedagen bovenop het wettelijk minimum. Dat kan voor iedereen verschillen. Het komt gelukkig vaak voor dat je recht hebt op een aantal bovenwettelijke vakantiedagen. Bekijk je cao om te zien op hoeveel dagen je recht hebt. Het kunnen ook leeftijds- of seniorendagen zijn. Goed om te weten: ATV-dagen zijn geen bovenwettelijke vakantiedagen.
Geldigheid en afkopen bovenwettelijke vakantiedagen
De dagen die je boven het wettelijk minimum aan vakantie krijgt, hoef je niet datzelfde jaar te gebruiken. Ze blijven maximaal 5 jaar geldig. Je kunt bovenwettelijke vakantiedagen ook uit laten betalen. Die mogelijkheid moet dan wel in je cao of arbeidsovereenkomst staan. En daarnaast moet je werkgever dit ook willen. Het is niet verplicht, net zoals het voor jou niet verplicht is om vakantiedagen uit te laten betalen mocht je werkgever dat aan je vragen.
Zo vraag je vakantiedagen aan
Bedrijven hebben vaak een eigen manier om vakantiedagen aan te vragen. Van direct bij de leidinggevende tot in een online programma. Hoe je het ook aanvraagt, je werkgever moet binnen 2 weken reageren. Doe hij dat niet? Dan heb je recht op de vakantiedagen die je hebt aangevraagd.
Er zijn 2 redenen waarom je werkgever een verzoek op vakantie kan afwijzen:
- Als er sprake is van een collectieve vakantie. Zoals in de bouw en het onderwijs. Of als er in je arbeidsovereenkomst een vaste vakantieperiode staat.
- Als de vakantiedagen die je wilt opnemen problemen geven voor je werkgever. Je werkgever moet dan wel toestemming geven voor een andere vakantieperiode.
Je werkgever moet altijd zorgen dat je binnen het jaar je wettelijke vakantiedagen op kunt nemen. Het is natuurlijk belangrijk dat jij als werknemer op tijd je rust pakt.
Opbouw vakantiedagen bij verlof en ziekte
Tijdens zwangerschaps- en bevallingsverlof bouw je gewoon vakantiedagen op. Bij onbetaald verlof bouw je geen vakantiedagen op, behalve bij langdurend zorgverlof en aanvullend geboorteverlof.
Word je tijdens je vakantie ziek? Laat het weten aan je werkgever. De dagen waarop je ziek bent, raak je niet kwijt. Dit zijn ziektedagen.
Het recht op vakantiegeld
Naast vakantiedagen heb je ook recht op vakantiebijslag. Oftewel: vakantiegeld. Dit is minimaal 8 procent van je bruto jaarsalaris. Vaak betaalt je werkgever dit eind mei of begin juni. Sommige werkgevers betalen het elke maand uit. Dit gebeurt vaak bij uitzendwerk of vakantiewerk. De hoogte van het vakantiegeld moet dan wel op je loonstrook staan.