Wat je moet weten over het geboorteverlof voor partners

Bevalt je partner van jullie kindje? Als partner heb je recht op geboorteverlof. Dat is 1 keer het aantal contracturen per week. Daarna kun je nog 5 weken aanvullend geboorteverlof aanvragen. Zodat ook jij als partner in het begin genoeg aandacht kan geven aan het kind en je partner. Geboorteverlof noemen we ook wel partnerverlof, vaderschapsverlof of kraamverlof. We vertellen er meer over.

Wat het geboorteverlof precies is

Als je vrouw of vriendin net is bevallen, heb je als partner recht op geboorteverlof als je in loondienst werkt. Het verlof is je aantal werkuren per week. Werk je 5 dagen? Dan heb je recht op 5 dagen geboorteverlof, die je binnen 4 weken na de bevalling moet opnemen. Je hebt wettelijk recht op volledige doorbetaling van je loon. Je werkgever mag dit niet weigeren.

Voor de bevalling zelf en aangifte van je kind bij de gemeente hoef je geen partnerverlof op te nemen. Dit valt onder het calamiteitenverlof.

Aanvullend geboorteverlof: 5 weken

Sinds 1 juli 2020 heb je ook recht op 5 weken aanvullend geboorteverlof. Dit verlof kun je opnemen nadat je het eerste geboorteverlof van je aantal werkuren per week hebt opgenomen. Het aanvullend geboorteverlof gaat via het UWV en vraagt je werkgever voor je aan. Je krijgt een uitkering van 70% van je dagloon. Sommige werkgevers vullen het aan tot 100%.

Hoe je het aanvullend geboorteverlof op kunt nemen

Je hoeft het aanvullend geboorteverlof niet in één keer op te nemen. Het kan natuurlijk wel, als je het fijn vindt niets te missen in het begin. Je mag het ook verspreiden, als je dat prettiger vindt. Het is aan jou. Hoe dan ook: je moet de 5 weken binnen 6 maanden opnemen, anders vervalt het.

Opbouw vakantiedagen en pensioen bij aanvullend geboorteverlof

Het aanvullend geboorteverlof heeft geen invloed op de opbouw van je vakantiedagen. In ieder geval niet voor het wettelijk minimum van 20 vakantiedagen. Het kan zijn dat het wel invloed heeft op je bovenwettelijke vakantiedagen. Daar staan vaak afspraken over in de cao en arbeidsovereenkomst.

Je werkgever heeft samen met de pensioenuitvoerder afspraken gemaakt over de opbouw van het pensioen tijdens het geboorteverlof.

Waarom wij ons hard maken voor verlenging van het geboorteverlof

Wij vinden het aanvullend geboorteverlof een mooie eerste stap naar meer gelijkheid. We maken ons hard het verlof voor partners te verlengen naar 16 weken, zodat de verlofperiode voor beide ouders hetzelfde is. We geloven dat dit de kansen voor vrouwen op de arbeidsmarkt vergroot. Daarnaast kan het zorgen voor een betere rolverdeling én stimuleert een grotere betrokkenheid van de partner de emotionele en intellectuele ontwikkeling van het kind.

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict