Waar je aan moet denken bij onbetaald verlof

Als je voor een langere periode niet of minder wil gaan werken, kun je onbetaald verlof nemen. Bijvoorbeeld om meer tijd te hebben voor de kinderen. Of omdat je wil gaan reizen of start met een studie. We vertellen meer over onbetaald verlof.

Wat onbetaald verlof precies is

Onbetaald verlof is een periode van verlof waarbij je geen of minder loon krijgt. Afspraken over ouderschapsverlof en langdurend zorgverlof staan in de wet. Overige vormen van onbetaald verlof niet.

Duur ouderschapsverlof en langdurig zorgverlof

Wil je onbetaald verlof nemen? Hoe lang je recht hebt op onbetaald verlof is afhankelijk van het soort verlof. Ouderschapsverlof en langdurend zorgverlof hangen af van het aantal uren dat je werkt. Zo heb je bij ouderschapsverlof wettelijk recht op 26 keer je aantal werkuren per week. Bij langdurig zorgverlof heb je per 12 maanden recht op 6 keer je aantal werkuren per week.

Lees meer over ouderschapsverlof of zorgverlof.

Andere vormen van onbetaald verlof

Over de duur bij andere vormen van onbetaald verlof maak je afspraken met je werkgever. Dit staat niet in de wet. Je deelt je reisplannen of studieduur met je werkgever en kijkt samen wat mogelijk is. Soms staat er iets over in de cao van je werkgever.

Waar onbetaald verlof op van invloed is

Onbetaald verlof is van invloed op je inkomen. En ook op je pensioen en vakantiedagen. We gaan ook kort in op arbeidsongeschiktheid, ziekte of ontslag tijdens onbetaald verlof. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Onbetaald verlof en inkomen

Doordat je inkomen daalt, kan het zijn dat je (meer) recht hebt op toeslagen van de overheid. Of een tegemoetkoming van lokale belastingen. Informeer bij de belastingdienst, de gemeente of het waterschap welke mogelijkheden er voor jou zijn.

Onbetaald verlof: pensioen en vakantiedagen

Je werkgever is niet verplicht de premie voor je pensioen door te betalen tijdens je periode van onbetaald verlof. Vraag bij je werkgever of je pensioenfonds na wat de gevolgen van onbetaald verlof zijn voor je pensioenopbouw en de premies die je betaalt.

Tijdens onbetaald verlof bouw je geen vakantiedagen op. Er geldt één uitzondering: als je het onbetaald verlof gebruikt voor langdurend zorgverlof, bouw je wel vakantiedagen op.

Onbetaald verlof: ziekte en arbeidsongeschiktheid

Word je ziek of arbeidsongeschikt tijdens het onbetaald verlof? Dan krijg je geen loon of uitkering. In geval van ziekte kun je wel in overleg met je werkgever bepalen om het onbetaald verlof stop te zetten. Zo kun je zo snel mogelijk beginnen met re-integreren en ben je weer verzekerd van de Ziektewet en WIA.

Als je onbetaald verlof in deeltijd opneemt, krijg je alleen loon of uitkering over de uren dat je geen verlof hebt.

Onbetaald verlof en werkloosheid

Het verlof houdt op als je werkloos raakt. Je hebt dan recht op een WW-uitkering. Als je verlofperiode korter is dan 18 maanden, heeft het verlof geen invloed op de hoogte en duur van de WW-uitkering.

Vragen over je rechten en onbetaald verlof

Gebeurt er iets waar je geen rekening mee had gehouden tijdens je onbetaald verlof? En ben je benieuwd wat je het best kunt doen?

Neem contact met ons op. Dan zoeken we het samen uit.

Neem contact met ons op

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict