Bezuinigen op onderwijs slecht idee

Minder geld fnuikend voor kansengelijkheid en kenniseconomie

Demonstranten met vlaggen tijdens optocht

Demonstratie hoger onderwijs op 25 november in Den Haag

Een nieuwe datum en locatie voor de demonstratie zijn vastgesteld: 25 november op het Malieveld in Den Haag. In de komende dagen wordt het programma verder uitgewerkt, zodat we wel onze kernboodschap kunnen afgeven aan de politiek tegen de bezuinigingen.

Vanuit veiligheidsoverwegingen was besloten om de demonstratie van 14 november te annuleren. Dit na contact met burgemeester Dijksma van Utrecht. Er waren signalen binnengekomen bij gemeente en politie dat de demonstratie gekaapt zou worden en dat geweld niet uitgesloten zou worden. De politie kon daardoor de veiligheid niet waarborgen van de demonstratie zoals deze gepland was. Het geschatte aantal deelnemers was te groot om de demonstratie op één plek te organiseren. Bekijk hieronder het gezamenlijke statement van woensdagavond 13 november.

Wat is er aan de hand?

Onderwijs. Er is meestal maar één kans om het goed te doen. Eenmaal geen kind, scholier of student meer, komt die tijd niet terug. Met goed onderwijs kunnen we levens veranderen, mensen zelfredzaam maken en ze de tools geven om het beste uit henzelf en hun omgeving te halen. Het wordt tijd dat de regering dit ziet en niet bezuinigt, maar juist investeert in de kwaliteit van onderwijs en daarmee in de toekomst van ons allemaal.

Het kabinet wil Schoof wil onderwijsbreed bezuinigen. Subsidies, beurzen en fondsen verdwijnen zonder dat hier structurele financiering voor in de plaats komt. Terwijl juist gelden voor de langere termijn zorgen voor continuïteit en stapsgewijze verbetering.

Lees wat er moet gebeuren en sluit je aan

Waarop wordt geschrapt of bezuinigd in PO en VO?

-bewegingsonderwijs en ondersteuning van (thuiszittende) leerlingen geschrapt

-subsidie 'School en omgeving' beperkt

-beurzen voor docenten die willen promoveren geschrapt

-btw-verhoging op leermiddelen

-functiemix Randstad (VO) geschrapt

Het is zeer zorgwekkend dat juist beurzen voor docenten die willen promoveren en ondersteunende middelen voor thuiszittende leerlingen worden geschrapt. Dit raakt niet alleen de kern van ons onderwijssysteem, maar ondermijnt ook de kans op persoonlijke en professionele ontwikkeling en op kansengelijkheid.

CNV-bestuurslid onderwijs Daniëlle Woestenberg

Wat doen wij?

Staatssecretaris Paul wil een herstelplan opstellen om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren, te beginnen bij het lerarentekort. Als CNV volgen wij dit kritisch. Daarbij sturen we niet alleen aan op goede arbeidsvoorwaarden, maar ook op tijd voor professionalisering, autonomie, vertrouwen, brede basisvaardigheden en goede werkomstandigheden. We realiseren ons dat bezuinigingen op gespannen voet staan met werken aan herstel en roepen de staatssecretaris dan ook op om de bezuinigingen in het funderend onderwijs te heroverwegen.

'Onverantwoord. Zeker gezien de tekorten op de arbeidsmarkt en de behoefte aan goed opgeleid personeel. Subsidies worden ingetrokken, maar er komt helemaal niks voor terug. Dit is een staaltje kind met badwater weggooien door het kabinet.'

CNV-coördinator onderwijs Abhilash Sewgobind

Waarop wordt geschrapt of bezuinigd in mbo?

Het mbo-fonds wordt geschrapt. Studenten maken daar gebruik van bij studievertraging, als hun ouders een minimuminkomen hebben of wanneer ze in de studentenraad zitten.

Waarop wordt geschrapt of bezuinigd in hbo en op universiteiten en onderzoeksinstellingen?

Onze samenleving schreeuwt om goed opgeleide jonge mensen om de grote en complexe vraagstukken van onze tijd aan te pakken. Toch komt de regering met een bezuinigingspakket van €1 miljard op hoger onderwijs en wetenschap: de grootste bezuiniging van de afgelopen decennia.

- Bezuiniging op starters- en stimuleringsbeurzen en het fonds voor onderzoek en wetenschap

- Boete voor langstudeerders (met grotere ongelijkheid in samenleving tot gevolg)

- Komst van wetsvoorstel over internationalisering. Dit moet onder andere leiden tot minder buitenlandse studenten en minder Engelstalig onderwijs

Teken de petitie tegen de bezuinigingen op hoger onderwijs

Wat doen wij?

CNV en andere onderwijsorganisaties zijn samen een petitie begonnen tegen de al eerder aangekondigde bezuinigingen van het kabinet Schoof in het hoger onderwijs. Laat je stem horen tegen de bezuinigingen! Teken hier de petitie!

Teken hier de petitie!

Benieuwd wat CNV doet in jouw vakgebied?

Ontvang maandelijks het laatste nieuws over werk en inkomen per e-mail.

  • Specialistische kennis
  • Updates rondom jouw cao
  • Altijd de laatste actualiteiten

‘Dit beleid treft niet alleen het hoger onderwijs, maar ook Nederland als kenniseconomie. Het betekent een grote achteruitgang en het zet ons ten opzichte van omringende landen in Europa en de rest van de wereld in een veel nadeligere positie.’

CNV-coördinator onderwijs Abhilash Sewgobind

Laat je stem horen en word nu lid!

Samen staan we sterker. Tijdelijk betaal je in totaal € 24,- voor de eerste zes maanden.

  • Betere arbeidsvoorwaarden
  • Hulp bij professionele ontwikkeling
  • Rechtshulp voor werk en privé