Aanvaard, maar niet oké
Het scheelde maar weinig of de leden hadden het eindbod afgewezen. Maar uiteindelijk zagen we de stemming kantelen richting een berustende aanvaarding. 'Ik ben ervan overtuigd dat er nu niet meer te halen valt', schreef een lid de stemming vertolkend. Uiteindelijk bleek 69% van onze leden vóór het eindbod te hebben gestemd. Niettemin kregen we als vakbondsbestuurders van onze leden een stevige aanwijzing: 'Voor nu oké, volgend jaar moet het resultaat beter. Anders verdere acties!'. Die waarschuwing zullen wij zeker ter harte nemen.
Vervolg
Net als de leden van het CNV, hebben ook de leden van het FNV in meerderheid vóór het eindbod gestemd. Dat betekent dat er van de kant van de bonden geen belemmering meer is om tot een nieuwe cao Aan de slag te komen. Vreemd genoeg moeten we nog even wachten op het eindoordeel van de werkgevers. Want hoewel hun delegatie een eindbod aan de bonden heeft voorgelegd, is nog allerminst zeker of de meerderheid van de gemeenten en de SW-bedrijven akkoord gaat met deze cao. Dat weten we pas begin juli. We moeten dat oordeel afwachten voordat we definitief onze handtekeningen onder een nieuwe cao kunnen plaatsen.
Vooruitblik
De toekomst van de cao Aan de slag blijft erg zorgelijk. Nog steeds is er onvoldoende financiering voor de cao. Gemeenten verwachten vanaf 2026 grote financiële problemen (het zogenaamde Ravijnjaar). Het is de voornaamste reden waarom de looptijd van de nieuwe cao slechts een jaar is. Ook de onderhandelingen in 2026 zullen naar verwachting dus moeizaam gaan verlopen. De voornemens van het kabinet brengen hierin niet of nauwelijks verlichting. We hadden graag beter nieuws gebracht.
Heb je de informatie over het eindbod niet meer paraat? Hieronder vind je de hoofdpunten nog even op een rijtje.