Eindelijk resultaat cao Apotheken bereikt

Leden kunnen stemmen

Actievoeren loont. Vakbonden en werkgevers zijn het eens geworden over het resultaat voor een nieuwe cao Apotheken. Het waren de laatste puntjes op de i die onverhoopt nog veel tijd kostten, maar het resultaat ligt er nu. Lees verder in dit nieuwsbericht.

Hoofdlijnenakkoord

De afspraken die wij met de werkgevers hebben gemaakt zijn vastgelegd in een document genaamd het Hoofdlijnenakkoord. Het is nu aan alle leden om er ja of nee tegen te zeggen, want de leden hebben het laatste woord. CNV-leden hebben hiervoor op vrijdag 16 juni een nieuwsbrief met stemknoppen ontvangen. Stemmen kan tot en met vrijdag 6 juni. Leden kunnen in een tweetal webinars op 20 en 27 mei met cao-onderhandelaar Albert Spieseke in gesprek.

Wat zijn de afspraken?

Het Hoofdlijnenakkoord is een omvangrijk document met veel technische termen. Daarom hieronder een beknopte samenvatting van de belangrijkste afspraken.

Loonontwikkeling

  • Structurele loonstijging van 8% per 1 september 2025
  • Eenmalige uitkering van 59,3% van het septembermaandsalaris in september 2025
  • Eindejaarsuitkering van 2% in 2025
  • Structurele loonstijging van 8% per 1 januari 2026
  • Structurele eindejaarsuitkering van 4% per december 2026
  • Voor 2027 zal de loonindexatie op basis van voorlopige OVA + nacalculatie zijn (de cijfers zijn nog niet bekend).

Looptijd

De looptijd van de cao is 1 juli 2024 tot en met 31 december 2027.

Duiding kwartier eerder beginnen of later stoppen

Cao-partijen geven duiding aan de bedoeling van de bestaande regeling over werktijden. Namelijk dat medewerkers, behoudens incidentele gevallen, werken volgens de overeengekomen begin- en eindtijden in het werkrooster, tenzij zij er vrijwillig voor kiezen om eerder te beginnen of later te eindigen. Structureel door de werkgever gevraagde arbeid buiten het werkrooster dient volledig vergoed te worden.

Overige afspraken

Partijen gaan gedurende de looptijd van de CAO in gesprek over een aantal onderwerpen waaronder de mogelijkheid tot afschaffing van de Jaarurensystematie en de eventuele invoering van een generatieregeling. Naar aanleiding van de rol die vakbondsleden in het afgelopen traject hebben gehad, zijn de faciliteiten voor vakbondsverlof en de vakbondscontributie uitgebreid. Tenslotte zijn cao-bepalingen geactualiseerd over onder meer de maaltijdvergoeding en de werkkledingvergoeding.

Loodzwaar cao-traject

Cao-onderhandelaar Albert Spieseke: 'Het was een loodzwaar traject. Het conflict over de cao Apotheken is zonder twijfel een van de langdurigste arbeidsconflicten die Nederland ooit heeft gekend, maar het was nodig. Er moest een eind worden gemaakt aan de jarenlange onderwaardering en onderbetaling van de apotheekmedewerkers. Dit resultaat is de eerste stap naar een cao met passende arbeidsvoorwaarden en de herwaardering van het werk in de apotheken.'