CNV: "Pak verdringing en uitbuiting op Europese arbeidsmarkt aan"

08-07-2016

Word lid!

Meld je aan bij het CNV en profiteer van alle voordelen.

Aanmelden

"Het vrije verkeer van werknemers in de Europese Unie moet anders worden geregeld om uitbuiting en verdringing op de arbeidsmarkt tegen te gaan", dat zegt CNV-voorzitter Maurice Limmen vandaag 8 juli in De Telegraaf in aanloop naar de bijeenkomst van het Europees Verbond van Vakverenigingen volgende week in London. "De huidige Europese regels zorgen voor uitbuiting van buitenlandse werknemers via allerlei schijnconstructies. Nederlandse bedrijven kunnen niet op tegen de prijzen van malafide concurrenten en door verdringing zitten Nederlandse werknemers noodgedwongen thuis. Dit ondermijnt het draagvlak voor de Europese samenwerking."

Maandag 11 juli zal Limmen zich in London hard maken voor een andere Europese arbeidsmarkt. "Het is hoog tijd voor een debat over arbeidsmigratie. Als we het draagvlak voor Europese samenwerking willen behouden moeten we de huidige arbeidsmigratie onder de loep nemen en anders organiseren. Misschien moeten we tot de conclusie komen dat we als Europa er op de huidige manier nog niet klaar voor zijn."

Limmen zal volgende week ook de Detacheringsrichtlijn aankaarten. Deze richtlijn zorgt er voor dat werkgevers via uitzendbureau’s tegen lagere loonkosten buitenlandse werknemers in kunnen zetten. Limmen: "Ook dit leidt tot oneerlijke concurrentie op loonkosten tussen werknemers. Wij pleiten daarom al langer voor een verbeterde Europese Detacheringsrichtlijn."

Geef een reactie

Column

CNV pleit voor 30-urige werkweek

Een verkorte werkweek met behoud van het huidige salaris zorgt voor meer balans in werk-privé situatie.

[this div will be converted to an iframe]
×
×
×