Reactie CNV op Internetconsultatie ‘Vereenvoudiging banenafspraak en quotumregeling’

17-04-2020

Word lid!

Meld je aan bij het CNV en profiteer van alle voordelen.

Aanmelden

De overheid wijzigt de regels voor het aannemen van mensen met een arbeidsbeperking in haar eigen voordeel. In een nieuw voorstel hoeft de overheid niet meer te voldoen aan haar eigen doelstelling om 25.000 mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen. Het CNV vindt dat de overheid met dit wetsvoorstel een volstrekt verkeerd signaal afgeeft. 

Achtergrond
In 2015 maakten werkgevers, werknemers en overheid de banenafspraak om tot 2026, 125.000 banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking, waarvan 25.000 door de overheid. Het bedrijfsleven is verantwoordelijk voor 100.000 banen en slaagde er de afgelopen jaren in om deze afspraken goed na te komen. De overheid blijft ver achter. Het kabinet stelde in 2018 voor om overheid en bedrijfsleven gezamenlijk verantwoordelijk te maken voor de 125.000 banen.

Verbolgen
Het CNV heeft gereageerd op de internetconsultatie over dit wetsvoorstel. Het CNV is zeer verbolgen over het feit dat de overheid de regels in haar eigen voordeel wijzigt. De overheid beloont hiermee haar eigen slechte gedrag. We roepen de overheid op om het goede voorbeeld te nemen en haar verplichtingen snel na te komen.

Afkoop
Het wetsvoorstel maakt het ook mogelijk dat organisaties hun verplichting kunnen afkopen door middel van diensten. Dit ontneemt mensen met een arbeidsbeperking de kans om direct in dienst te zijn van die organisaties. Bovendien heeft inkoop van diensten vaak betrekking op eenvoudig en laaggeschoold werk. Dat ontneemt mensen met een arbeidsbeperking die een hogere opleiding hebben, de kans op een baan op hun eigen niveau.

Geef een reactie

Column

CNV pleit voor 30-urige werkweek

Een verkorte werkweek met behoud van het huidige salaris zorgt voor meer balans in werk-privé situatie.

[this div will be converted to an iframe]
×
×
×