Is 5 mei een vrije dag?

02-05-2016

Word lid!

Meld je aan bij het CNV en profiteer van alle voordelen.

Aanmelden

Bevrijdingsdag, 5 mei, is wel een erkende nationale feestdag, maar daarmee nog geen wettelijk verplichte vrije dag. 

Werkgevers en werknemers moeten zelf onderling afspraken maken over werken op 5 mei. Per bedrijfstak gelden andere regelingen. In een groot aantal cao's en bedrijfsregelingen is bepaald dat werknemers eens per vijf jaar vrij zijn op Bevrijdingsdag. In 2010 en 2015 was dat het geval. In andere jaren ben je niet automatisch vrij. In 2016 valt Bevrijdingsdag op Hemelvaartsdag. Ook Hemelvaartsdag is een officiële feestdag.

Het kan ook zo zijn dat 5 mei in overleg met de ondernemingsraad (or) als verplichte vrije dag is aangewezen, waarvoor je in de meeste gevallen een verlofdag inlevert. Hoe dit precies vormgegeven wordt, verschilt per bedrijf of bedrijfstak.

Medewerkers Rijksoverheid vrij

Werknemers van de Rijksoverheid zijn wel altijd vrij op 5 mei als hun werk dat toelaat. Andere overheidsinstellingen volgen zoveel mogelijk het voorbeeld van de Rijksoverheid.

Weet je niet zeker hoe dit in jouw sector geregeld is? Kijk dan in je cao, of vraag het na bij je P&O afdeling.

Wat vieren we op bevrijdingsdag?

Bevrijdingsdag is de dag waarop het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt gevierd. In Nederland wordt als datum 5 mei aangehouden, omdat het Duitse leger in Nederland op 5 mei 1945 capituleerde. Andere Europese landen vieren niet, zoals Nederland, de bevrijding van het eigen territorium. Zij vieren 8 mei, de dag waarop Duitsland in 1945 zich officieel overgaf. In de voormalige Oostbloklanden wordt 9 mei als de Dag van de Overwinning aangehouden, omdat Duitsland tegenover de Sovjet-Unie een dag later capituleerde.

In Europa was toen de Tweede Wereldoorlog afgelopen, de oorlog werd pas op 15 augustus 1945 echt beëindigd met de overgave van Japan.

Geef een reactie

  • Categorieën:
  • Verlof

Column

CNV pleit voor 30-urige werkweek

Een verkorte werkweek met behoud van het huidige salaris zorgt voor meer balans in werk-privé situatie.

[this div will be converted to an iframe]
×
×
×