CNV-onderzoek: bijna drie miljoen werkenden geïntimideerd op werkvloer

Bijna drie miljoen werkenden hebben wel eens te maken met kleinerend of vernederend gedrag door hun manager. 22% heeft te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag, 40% met verbale agressie op het werk.

Dit blijkt uit CNV-onderzoek onder een representatieve groep van 2400 werkenden, uitgevoerd door Maurice de Hond.

Schrikbarend hoog aantal
‘Dit zijn schokkende cijfers. Een schrikbarend hoog aantal werkenden wordt geïntimideerd of vernederd. Dit is dus niet voorbehouden aan tv-programma’s maar gebeurt op tal van werkvloeren. Volstrekt onacceptabel uiteraard. De werkplek moet veilig zijn,’ aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

Buikpijn en stress
1 op de 6 ondervraagden gaat met buikpijn naar het werk. Eenzelfde percentage stelt dat de sfeer op hun werkvloer hen stress bezorgt. Bij 11% heerst een angstcultuur en 15% vindt hun manager onvoorspelbaar en onberekenbaar. 13% overweegt een andere baan te zoeken vanwege de sfeer op het werk. 8% stelt dat zij een burn-out hebben gekregen door grensoverschrijdend/intimiderend gedrag op de werkvloer. ‘Een persoonlijk drama voor veel mensen dat nog jarenlang kan doorwerken.’

Vrouwen versus mannen
Vrouwen krijgen vaker te maken met grensoverschrijdend gedrag en intimidatie dan mannen. Van de mannen heeft 26% te maken met kleinerend of vernederend gedrag, tegenover 37% van de vrouwen. Vrouwen hebben ook vaker te maken met grensoverschrijdend gedrag door collega’s: 36% tegenover 23% bij de mannen. 16% van de vrouwen is wel eens van baan gewisseld door grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer, bij de mannen is dit 9%. Vrouwen lopen ook vaker een burn-out op en melden zich vaker ziek door grensoverschrijdend gedrag.

Werkgever treedt niet op
Meer dan de helft van alle ondervraagden geeft aan dat de werkgever optreedt tegen grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Bij 16% is dit niet het geval en 33% weet het niet. Fortuin: ‘Dit geeft aan dat voor bijna de helft niets is geregeld: er wordt niet opgetreden of men weet het simpelweg niet.’ Ruim een kwart van de ondervraagden weet überhaupt niet waar ze terecht kunnen met klachten over intimiderend gedrag op de werkvloer.

Aan de slag
Het CNV roept werkgevers op om snel werk te maken van een veilige werkvloer. ‘De persoonlijke schade voor werknemers is enorm. De perikelen rond de Wereld Draait Door zouden voor veel werkgevers het startsein moeten zijn om aan de slag te gaan met dit thema. Vertrouwenspersonen moeten worden opgeleid om dit gedrag te herkennen en te voorkomen. Voor intimiderend gedrag mag geen plek meer zijn op de werkvloer.’