Cargill 2030
Op 19 februari hadden CNV en FNV een laatste overleg met Cargill over Cargill 2030. Zoals in de vorige nieuwsbrief al werd beschreven hebben wij als vakbonden pogingen gedaan om met Cargill te komen tot een set afspraken om de negatieve gevolgen voor medewerkers te verkleinen. Cargill was echter niet bereid om af te wijken van de lopende sociale plannen. Dat betekent dat de bal weer bij de COR ligt. De COR zal zoals jullie weten de plannen van Cargill 2030 in Nederland moeten toetsen. Zij moeten inhoudelijk gaan beoordelen of deze reorganisatieplannen nuttig en noodzakelijk zijn voor de toekomst van Cargill.
Namens vakbonden CNV en FNV hebben wij onze zorgen over de voorgenomen reorganisatie gedeeld met het UWV. In de bijlage vinden jullie de brief die wij aan UWV hebben verzonden. In Nederland toetst het UWV bij reorganisaties of alle ontslagregels correct zijn gevolgd en zij besluiten of er een vergunning voor reorganisatie wordt gegeven. We hopen dat het UWV de input van de vakbonden mee weegt in haar toetsing.
Zoals eerder aangegeven zullen we de komende tijd het vervolgtraject blijven volgen en nauw contact houden met de COR.
Aanwezigheid van nieuwe vakbond
Op 13 maart hebben we een kwartaaloverleg gevoerd met Cargill. Daarbij was naast CNV en FNV ook BvP uitgenodigd. De BvP, Belangenvereniging voor Professionals, is een kleine vakbond die samen met FNV de cao Croda heeft afgesloten. Afgelopen jaren was de BvP niet eerder aanwezig bij het kwartaaloverleg. Omdat de kwartaaloverleggen tussen vakbonden en Cargill niet alleen voor de cao Cargill BV maar ook voor alle andere entiteiten zoals Cacao en Croda is bedoeld, sluit de BvP vanaf nu aan.
CNV heeft Cargill gevraagd transparant te zijn over eventuele financiële afspraken tussen BvP en Cargill. Ook FNV heeft stevige kritiek op de rol en aanwezigheid van BvP. Het is onduidelijk wie de achterban is van BvP. We vinden het belangrijk dat Cargill alleen zaken doet met echte onafhankelijke vakbonden. Cargill heeft aangegeven nog een formele reactie te geven over de status van BvP en de financiële afspraken.
Vakbondsverlof en ploegenwissel in Sas van Gent
Tijdens het kwartaaloverleg is ook gesproken over het vakbondsverlof voor kaderleden. De aanleiding was dat er in Sas van Gent gedoe ontstond over de toepassing van vakbondsverlof. De interpretatie van de cao afspraken was daar strakker dan op andere locaties. Tijdens het kwartaaloverleg is besproken dat de vakbondsfaciliteiten in de cao Cargill behoorlijk sober zijn. Er is altijd van beide kanten begripvol omgegaan met het vakbondsverlof. Cargill heeft aangegeven ook in de toekomst redelijk te kijken naar de mogelijkheden voor vakbondsverlof.
Daarnaast is er discussie geweest over praktijk bij de ploegenwissel in Sas van Gent. Het is namelijk bekend dat medewerkers die in ploegen werken vaak ruim voor de start van hun dienst aanwezig zijn. Je hebt namelijk tijd nodig om om te kleden en een goede overdracht te doen. In de meeste gevallen betekent dat ook dat medewerkers eerder dan naar huis kunnen omdat ze op tijd worden afgelost. Nu is in Sas van Gent besloten dat de overdracht moet worden verbeterd. Daarom mogen medewerkers pas naar huis als de gehele ploeg is gewisseld. In de praktijk wordt daardoor later uitgeklokt. Tegelijkertijd wordt bij het berekenen van overwerk niet gekeken hoelaat er wordt ingeklokt. Cargill gaat uit van de tijd waarop de dienst begint en niet de tijd waarin wordt ingeklokt.
De laatste jaren zijn in verschillende sectoren rechtszaken gevoerd over ‘voorbereidingstijd’. Dit wordt door de rechter in bijna alle gevallen gezien als werk. Kortom arbeidstijd is de tijd waarin de werknemer werkzaam is, ter beschikking staat van de werkgever en zijn werkzaamheden of functie uitoefent. Als je dus voorafgaand aan je dienst verplicht moet omkleden, handen wassen en overdrachtgesprek voert, dan is dat werk. In het geval van Sas van Gent duren deze voorbereidingen zo’n 15 minuten. Medewerkers hebben ook een instructie gehad om 15 minuten eerder aanwezig te zijn. Deze 15 minuten voorafgaand aan de dienst dienen in de ogen van CNV dan ook betaald te worden, tenzij je natuurlijk ook altijd 15 minuten eerder weg mag.
Cargill heeft voorgesteld een extra overleg in Sas van Gent te plannen met de vakbonden. Cargill beschouwt de problemen rond de ploegenwissel als een lokaal probleem in Sas van Gent. CNV en FNV zullen dat overleg aangaan. Tegelijkertijd willen we dat extra werktijd goed wordt betaald. Ook bij de cao onderhandelingen zullen we inzetten op een betere vergoeding van overwerk, niet alleen in Sas van Gent maar op alle locaties!
Planning cao onderhandelingen
Tijdens het kwartaaloverleg hebben we data gepland voor de start van de cao onderhandelingen. 27 mei 2025 starten CNV FNV en Cargill de onderhandelingen voor een nieuwe cao.
Op 15 mei zullen we de voorstellenbrieven uitwisselen. Dat betekent dat alle CNV leden begin april een nieuwsbrief met cao enquête ontvangen. Op basis van de input van onze leden stellen we samen met de CNV kaderleden een voorstellenbrief op.
Mocht je in de tussentijd al ideeën hebben voor de nieuwe Cargill cao, bel of mail mij gerust.
Een nieuwe RVU
Landelijk is besloten dat de fiscale regels voor de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) worden aangepast. Werkgevers en vakbonden zijn op landelijk niveau binnen de Stichting van de Arbeid de fiscale kaders aan het uitwerken. Het is duidelijk dat bij de nieuwe RVU moet worden afgesproken welke functies wel of niet in aanmerking komen voor een RVU. In de toekomst is de RVU vooral voor medewerkers met ‘zwaar werk’. Per cao bepalen vakbonden en werkgever welke functies ‘zwaar werk’. We moeten hiervoor komen tot een aantal criteria en een objectieve bepaling van zwaar werk. Je kunt bijvoorbeeld denken aan duidelijke criteria zoals bijvoorbeeld onregelmatige diensten, nachtdiensten en fysiek of mentaal zware belasting.
De Stichting van de Arbeid zal binnenkort een handreiking bieden. Als de uitwerking van de fiscale regels bekend is weten we met welke omstandigheden wij als cao partijen rekening moeten houden. Cargill zal in het voorjaar met vakbonden in overleg gaan over de uitwerking van de nieuwe RVU.
De huidige RVU regeling van Cargill loopt 1 januari 2026 af. Deze is geldig voor alle Cargill entiteiten, inclusief Croda. Daarom wil ook de BvP aansluiten bij het overleg over de RVU. Daarom vinden CNV en FNV het belangrijk dat Cargill zo snel mogelijk duidelijkheid bied over de status van BvP.
Onderhandelingen over het Sociaal Plan tot M1
Het sociaal plan tot manager 1 loopt 1 augustus 2025 af. Cargill heeft aangegeven graag zo snel mogelijk te willen onderhandelen over een nieuw sociaal plan. We verwachten dat Cargill zal inzetten op het versoberen van de huidige afspraken voor oudere werknemers. In het andere sociaal plan, dat recent door de COR is afgesloten voor de banding, is de vergoeding voor medewerkers jonger dan 45 jaar hoger. Tegelijkertijd is de ontslagvergoeding voor oudere werknemers lager.
In het sociaal plan zitten natuurlijk ook afspraken over de begeleiding naar ander werk, vrijstelling van werkzaamheden en andere rechten. Binnenkort ontvangen de CNV leden daarom ook een enquete over het sociaal plan. De input uit deze enquete bepaalt de inzet van CNV voor de onderhandelingen over een nieuw sociaal plan. Er zijn nog geen data gepland voor de onderhandelingen sociaal plan. Zodra hierover meer bekend is, dan ontvangen jullie natuurlijk bericht.
Met vriendelijke groet,
Mirjam van Leussen