Eindbod voor de cao Graanbe- en Verwerkende Bedrijven

Werkgevers horen wel, maar luisteren niet en verschuilen zich achter krimp.

We zijn er niet uitgekomen met de werkgevers in de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de Graanbe- en verwerkende bedrijven. Na vier moeizame onderhandelingsronden moesten we tot de conclusie komen dat de werkgevers nooit zouden voldoen aan onze gerechtvaardigde wensen voor onze cao. Daarop hebben de werkgevers een eindbod op tafel gelegd dat geen recht doet aan de inzet en verwachtingen van jullie, werknemers. De werkgevers verschuilen zich daarbij achter de krimp die volgens hen zal gaan komen in de sector. Wij hebben werkgever keer op keer laten zien dat een eventuele afname van de afzet nooit mag betekenen dat de werknemers daar de consequenties van moeten dragen in de cao. Een goede, fatsoenlijke cao blijft van groot belang voor werkgevers en werknemers in de toekomst. 

Wat hebben de leden van beide betrokken bonden in hoofdlijnen gevraagd?

  • Een redelijke loonsverhoging en vooral kwalitatieve verbeteringen.
  • Hogere overwerkvergoedingen om overwerk terug te dringen.
  • Een eerlijke berekening van vakantietoeslag en pensioengrondslag, waarin onder meer structureel overwerk wordt meegenomen.
  • Een reiskostenvergoeding voor alle kilometers, die de werkelijke kosten dekt (23 ct. per kilometer).
  • Verbetering van de 80-80-100 regeling (generatie-pact) naar een 80-90-100 regeling.

Helaas hebben de werkgevers deze prioriteiten vrijwel genegeerd. Hoewel ze onze punten wel hebben gehoord, hebben ze niet geluisterd. Dit heeft geleid tot een eindbod dat zwaar teleurstellend is.

Het eindbod van de werkgevers

  • Overwerk en loongebouw: Onvoldoende tegemoetgekomen in hoogte van loon en overwerkvergoeding. Een loonsverhoging van 3,8% per 1 januari 2025, geen verbeteringen overwerkvergoeding
  • Pensioengrondslag en Vakantietoeslag: Geen (eerlijke) verbeteringen doorgevoerd, omdat structureel overwerk buiten beschouwing wordt gelaten in de berekeningen van pensioen en vakantie.
  • Generatiepact: Aanbieden van 80-85-100-regeling waarbij de verbetering voor driekwart door de werknemer zelf wordt betaald.
  • Maaltijdvergoeding: Waar eerder geen maximum was, is nu een maximum opgenomen, zonder rekening te houden met gezonde maaltijden.
  • Rouwverlof: Een extra dag toegevoegd om goede sier te maken op het terrein van Duurzame Inzetbaarheid, zodat minder gegeven hoeft te worden op bijvoorbeeld 80-90-100
  • Discriminerende maatregelen: Voor parttimers blijven discriminerende afspraken bestaan.

Het eindbod van de werkgevers vinden jullie op de cao-pagina Cao Graan be- en verwerkende industrie | CNV

Stemmen

We zijn verplicht dit eindbod ter stemming voor te leggen aan onze leden. Stemmen kan met behulp van de onderstaande link. Leden die deze nieuwsbrief per post ontvangen kunnen stemmen door het toegevoegde stemformulier in te vullen en terug te zenden aan het daarop vermelde antwoordnummer. Kaderleden en bestuurders van beide bonden (FNV en CNV) vinden het eindbod van de werkgevers niet goed genoeg. Wij leggen het eindbod daarom met een negatief advies ter stemming voor aan onze leden. Je kunt stemmen tot maandag 14 januari 24.00 uur. Op 15 januari worden de stemmen geteld. 
Stemmen doe je via deze link. Leden die de nieuwsbrief per post ontvangen, treffen de link om te stemmen op de cao-pagina aan (in deze geplaatste nieuwsbrief).  

Hoe verder?

We zullen jullie na 15 januari berichten over de uitslag van de stemming. Als het eindbod wordt afgewezen, bepalen wij samen met jullie de volgende stappen. Dit kan betekenen dat er acties nodig zijn om de werkgevers onder druk te zetten. Wij houden jullie hiervan op de hoogte. 

Laat je stem horen!

Mede namens de vakgroep Graan en de onderhandelingsdelegatie:
Mees Crum en Martie Proost (kaderleden)
en
Wietze Kampen, vakbondsbestuurder CNV
M 06 5120 3004 / w.kampen@cnv.nl