Tussenstand cao onderhandelingen Groothandel Groenten en Fruit

Op 13 mei vond de 3e ronde plaats van de cao onderhandelingen Groothandel Groenten en Fruit. In deze nieuwsbrief informeren we jullie over de stand van zaken omtrent de cao. Daarnaast staan we stil bij de nieuwe hertaalde versie van de cao.

Stand van zaken cao onderhandelingen

Loon

In de derde ronde is met name gesproken over het loon en de betaling van meeruren en overuren.
Werkgevers bieden 1,1% per 1 juli 2025 en 2% per 1 januari 2026, waarbij de cao looptijd 12 maanden is (1 juli 2025 tot 1 juli 2026). Dit vinden de vakbonden een te laag loonbod, de inflatieverwachting voor 2025 is 3,2%. Het huidige bod van werkgevers bied werknemers te weinig koopkrachtverbetering.

Meeruren en overuren

Over de gelijkstelling van meeruren en overuren zijn werkgevers en vakbonden het nog niet eens geworden. De huidige cao afspraken lijken niet meer in lijn met de laatste rechtspraak. Werkgevers erkennen dat de beloning van meeruren en overuren anders zou moeten. Tegelijkertijd vinden zij het voorstel van CNV te duur. Wij stelden voor om voor zowel meeruren als overuren voortaan een overwerktoeslag te betalen, en laten meetellen voor opbouw van pensioen, vakantiegeld en vakantie uren.
Naast het CNV voorstel hebben andere cao partijen nog geen oplossing gevonden voor dit probleem.

Uitzendkrachten

Werkgevers hebben wel aangeven tegemoet te willen komen aan CNV voorstel voor uitzendkrachten. CNV heeft voorgesteld dat uitzendkrachten na 12 maanden recht krijgen op een vast contract en dus na 12 maanden vallen onder de cao Groothandel Groenten en Fruit. Werkgevers vinden 12 maanden te snel, zij willen de ruimte om uitzendkrachten langer dan 12 maanden in te zetten.

Werkgevers stellen voor om uitzendkrachten na 36 maanden een vast contract aan te bieden. CNV is blij dat werkgevers bereid zijn om hierin een stap te zetten. Het aantal uitzenkrachten dat zeer lang op een uitzendcontract werkt is veel te groot. Maar 36 maanden (3 jaar) vinden wij nog steeds te lang. Dit is dus ook een onderwerp waar we in de volgende ronde over doorpraten.

De volgende cao ronde 16 juni

Op 16 juni komen cao partijen opnieuw bij elkaar. We zijn het na de 3e ronde helaas nog nergens over eens kunnen worden. Vakbonden en werkgevers hopen op 16 juni tijdens de 4e ronde wel over een aantal onderwerpen overeenstemming te bereiken. We zullen dan onderhandelen over bovenstaande punten maar ook de koudetoeslag, mantelzorgregeling en andere onderwerpen staan op de agenda.

Uitlegtekst cao Groothandel Groenten en Fruit

Cao-partijen (werkgeversvereniging GroentenFruit Huis en de vakbonden CNV, FNV Handel en RMU Werknemers) hebben de afgelopen twee jaar gewerkt aan de ontwikkeling van een heldere uitlegtekst van de cao voor de Groothandel in Groenten en Fruit. Deze uitlegtekst is bedoeld om zowel werknemers als werkgevers meer duidelijkheid te verschaffen over de (interpretatie van de) cao.

De huidige cao-tekst is in de loop der jaren, vaak aangepast naar aanleiding van cao onderhandelingen of  wetswijzigingen. Omdat het belangrijk is dat de cao tekst ook voor iedereen begrijpelijk en leesbaar is, hebben cao partijen de cao hertaald.

Cao-partijen (werkgeversvereniging GroentenFruit Huis en de vakbonden CNV, FNV Handel en RMU Werknemers) hebben de afgelopen twee jaar gewerkt aan de ontwikkeling van een heldere uitlegtekst van de cao voor de Groothandel in Groenten en Fruit. Deze uitlegtekst is bedoeld om zowel werknemers als werkgevers meer duidelijkheid te verschaffen over de (interpretatie van de) cao. De hertaalde versie oftewel de uitlegtekst van de cao 2024-2025 vind je in de bijlage. Je kunt de uitlegtekst, net als de officiële cao versie ook terugvinden op de website van CNV via de cao pagina Groothandel Groenten en Fruit.

Het heeft veel tijd en energie gekost om gezamenlijk de cao te hertalen. In de cao gaat het om de rechten en plichten van de werknemer en de werkgever, maar om te weten wat die rechten en plichten zijn, moet je ze kunnen vinden en ook begrijpen wat er staat. Er is daarom ook samengewerkt met een tekstschrijver om zowel de indeling van de cao te verbeteren en "logisch" te maken, maar ook om juridische vaktaal om te zetten in een leesbare en begrijpelijke tekst.

Het is belangrijk om te melden dat deze uitleg nadrukkelijk niet in de plaats komt van de cao, maar alleen bedoeld is om de cao toegankelijker te maken. Het is niet de bedoeling van cao-partijen geweest om de inhoud van de cao te veranderen. Dat zal pas gebeuren als we een nieuw cao akkoord voor 2025-2026 bereiken.

Met vriendelijke groet,

Mirjam van Leussen
CNV vakbondsbestuurder
0628866597

Downloads