CNV: Kabinet stop met langstudeerboete!

Stop met de plannen voor de langstudeerboete. Het vergroot prestatiedruk, kansenongelijkheid en verlaagt de brede welvaart op de lange termijn. Die boodschap willen het bestuur van CNV en CNV Jongeren het kabinet alvast meegeven voor Prinsjesdag.

Een jaar extra studeren door het uitlopen van een bachelor- of masteropleiding betekent straks €3.000 boete bovenop het jaarlijkse collegegeld van €2.500. Dat treft vooral de kwetsbaren (jongeren met een beperking, mantelzorgers en studenten uit minder bedeelde gezinnen), die door deze langstudeerboete worden getroffen. Het maakt volgens CNV dus uit waar je wieg heeft gestaan. Studeren wordt daarmee iets voor de elite, terwijl het een recht is. De bond waarschuwt daarvoor met een brief aan de vaste Kamercommissie voor onderwijs.

Effecten stapelaars

De bond wijst er ook op dat stapelen minder makkelijk wordt en er mogelijk minder vaak voor een opleiding in het onderwijs wordt gekozen. Hoge scholen zien nu een sterke stijging van het aantal deeltijd/duale studenten die studie met werk combineren, zoals met de pabo. Zij gaan last ondervinden van de effecten van een langstudeerboete.

Welvaartsniveau

CNV wijst verder op een recent onderzoek van economievakblad ESB. Daarin staat dat als de coalitie wil dat het Nederlandse welvaartsniveau hoog blijft, ze ervoor moet zorgen dat studenten de kans hebben zich zo veel mogelijk te ontwikkelen en dat ze niet worden tegengehouden door financiële belemmeringen, zoals de langstudeerboete.