Juist dit demissionaire kabinet heeft laten zien hoe het níet moet. In het hoofdlijnenakkoord werden forse bezuinigingen op het hoger onderwijs aangekondigd, zonder heldere onderbouwing of visie. Daarbovenop volgden nieuwe bezuinigingsmaatregelen in de voorjaarsnota. Deze keuzes raken de kern van de toekomst van ons land – onze studenten, onze leraren, onze kennispositie – en getuigen van een kortzichtig financieel beleid waarin onderwijs stelselmatig wordt weggezet als kostenpost.
Onduidelijkheid over bezuinigingen
Wat er met deze bezuinigingen gebeurt nu het kabinet is gevallen, is onduidelijk. Maar dat biedt juist een kans: dit is hét moment om die bezuinigingen alsnog van tafel te krijgen. Wij zullen de politieke druk opvoeren en een actieve lobby voeren om dat voor elkaar te krijgen. Want dit raakt ons allemaal.
Het onderwijsveld staat onder grote druk: structurele personeelstekorten, de discussie over internationale studenten, dalende studentenaantallen, een toenemende werkdruk, schoolgebouwen die letterlijk en figuurlijk scheuren vertonen, en tijdelijke subsidies die structurele problemen moeten verhullen. Zo kan het niet langer.
Niet langer afwachten
Daarom roepen wij het onderwijsveld op om niet langer af te wachten. Wij moeten zelf de regie nemen, samen optrekken, en het onderwijs van de toekomst zélf vormgeven. Wij gaan het gesprek aan met politiek, werkgevers en andere partners in het veld – niet om te vragen wat mag, maar om te laten zien wat móét. Onderwijs is geen kostenpost. Het is een investering in onze gezamenlijke toekomst.