Medewerkster cateraar staat bij de kassa van het bedrijfsrestaurant

Grote zorgen om cateringmedewerkers nu branche-cao verdwijnt

CNV vreest ‘race to the bottom’ in arbeidsvoorwaarden na bom werkgevers

CNV maakt zich grote zorgen om de bijna 17.000 medewerkers in de contractcatering nu enkele werkgevers hun lidmaatschap bij werkgeversvereniging Veneca hebben opgezegd. Gevolg van die opzeggingen is dat er bij de werkgevers te weinig draagvlak overblijft, waardoor een nieuwe cao niet meer algemeen verbindend kan worden verklaard. Dat betekent dat deze niet meer automatisch voor alle medewerkers in de branche geldt en concurrentie op arbeidsvoorwaarden straks mogelijk wordt. ‘Een ongewenste situatie die een bom legt onder de arbeidsvoorwaarden van cateringmedewerkers’, zegt CNV-onderhandelaar Elise van der Wal.

De huidige cao Contractcatering loopt nog tot 31 december 2025. Met het opzeggen van hun lidmaatschap heeft een aantal werkgevers duidelijk gemaakt geen nieuwe cao meer te willen die voor de hele branche geldt. CNV is zeer teleurgesteld. In de branche wordt namelijk gewerkt met tenders. Dat betekent dat de cateraar die het goedkoopst inschrijft, vaak de opdracht krijgt. Een branche-cao is belangrijk omdat alle medewerkers daarmee dezelfde rechten en arbeidsvoorwaarden hebben en je voorkomt dat cateraars gaan concurreren met lagere lonen of slechtere voorwaarden. ‘Maar blijkbaar is dat precies wat een aantal werkgevers wel wil’, zegt Van der Wal.

Uit de markt

Hoe de periode zonder branche-cao straks precies uitpakt, is volgens Van der Wal moeilijk te voorspellen. Maar volgens de vakbondsbestuurder ligt een race to the bottom op de loer. ‘Daarbij drukken bedrijven elkaar steeds verder naar beneden, ten koste van de medewerkers’, zegt ze. ‘Bedrijven die het wel goed willen doen, komen juist in de problemen omdat ze zichzelf uit de markt prijzen.’

Zo snel mogelijk duidelijkheid

Op dit moment is nog niet duidelijk welke werkgevers hun lidmaatschap bij Veneca hebben opgezegd en welke werkgevers nog wél meerwaarde zien in een cao specifiek voor de contractcatering. Zodra dat helder is, moet worden verkend wat de mogelijkheden zijn om alsnog tot afspraken te komen. Het zal dan alleen niet meer gaan om een cao die automatisch geldt voor alle medewerkers in de contractcatering. ‘Daarom roepen wij alle werkgevers op zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen over hun standpunt’, zegt Van der Wal. ‘Zodra duidelijk is welke werkgevers wél bereid zijn om door te gaan, zullen we ons met onze achterban beraden op vervolgstappen.’

Op zoek naar kostenbesparingen

Van der Wal vermoedt dat de werkgevers die hun lidmaatschap bij Veneca hebben opgezegd op zoek zijn naar kostenbesparingen: ‘Een aantal denkt beter af te zijn bij de horeca-cao. Dat gaven ze tijdens de vorige cao-onderhandelingen ook al aan. Om die reden hadden we de cao al aangepast. Maar blijkbaar was dat onvoldoende en willen ze nog minder geld uitgeven aan hun medewerkers.’

Aandacht voor cateringmedewerker verdwijnt

Daar komt bij dat in de horecasector circa 540.000 medewerkers werken. Dat betekent dat de animo om in die cao specifieke afspraken voor cateringmedewerkers te maken gering zal zijn. ‘Daarmee verdwijnt de aandacht voor werkzaamheden van cateringmedewerkers’, zegt Van der Wal. ‘Zij werken nu al vaak onder hoge druk en met een beperkte personele bezetting. Als daar straks geen aandacht meer voor is, zal dat alleen maar erger worden.’

Nawerking

Wat Van der Wal betreft worden de huidige arbeidsvoorwaarden van de mensen die nu in de sector werken via afspraken zo goed mogelijk geborgd. Voor vakbondsleden en voor medewerkers met een incorporatiebeding geldt sowieso dat de cao Contractcatering na 31 december nawerkt. Dat betekent dat ze hun huidige arbeidsvoorwaarden behouden totdat ze individueel met hun werkgever nieuwe overeenkomen of totdat ze weer onder een cao vallen. Niet-leden zonder incorporatiebeding vallen in principe terug op hun individuele arbeidsovereenkomst. Die is doorgaans minder gunstig dan de cao.

De cao Contractcatering geldt voor medewerkers in de bedrijfscatering, onderwijscatering, institutionele catering of inflight catering. Van contractcatering is sprake als er een langdurige overeenkomst is tussen cateraar en bedrijf.