Heineken houdt vast aan koopkrachtverslechtering voor haar medewerkers

Gisteren, 16 oktober, heeft de 3e onderhandelingsronde plaatsgevonden tussen Heineken en de vakbonden CNV, FNV, MHP/Unie. In mijn vorige nieuwsbrief ontvingen jullie de voorstellen namens CNV en ook de inzet van Heineken. Jullie werkgever stelt een koopkrachtverslechtering voor en versoberingen van de sommige arbeidsvoorwaarden. CNV vindt de houding van Heineken aan de cao tafel niet passen bij de sociale werkgever die Heineken zelf zegt te willen zijn. In deze nieuwsbrief geef ik jullie graag informeren over de stand van zaken.

Koopkrachtverslechtering voor CNV onacceptabel

CNV heeft een loonsverhoging van 5% voorgesteld voor alle medewerkers. Deze loonsvraag is mede gebaseerd op de inflatieverwachting voor 2025. Het Centraal Planbureau voert elkaar jaar een macro economische verkenning uit, daarin gaat het CPB uit van een inflatiecijfer van 3,2% op nationaal niveau.

Heineken heeft de wens om een 2 jarige cao af te sluiten. Daarbij deden zij bij de start van de onderhandelingen een loonbod van 2% per 1 januari 2025 en 2% per 1 januari 2026. Vandaag heeft Heineken tijdens de 3e onderhandelingsronde het loonbod aangepast naar 2,5% per 1 januari 2025 en 2,5% per 1 januari 2026.

Dit zou nog steeds een koopkrachtverslechtering zijn in 2025. CNV heeft daarom tijdens de afgelopen onderhandelingsronden vast gehouden aan de loonvraag van 5% voor een cao van 1 jaar. Een langere cao is voor ons bespreekbaar maar alleen als er een fatsoenlijk voorstel van Heineken komt. Dat betekent dat wij een hoger loonbod verwachten én dat zij ook op andere onderwerpen bereid zijn om afspraken te maken.

Zondagtoeslag verlagen

Heineken heeft ook voorgesteld om de zondagtoeslag in de cao te verlagen. De uitleg van Heineken is dat veel medewerkers aangeven dat ze liever niet op zaterdag werken. In de ogen van Heineken is werken zaterdag tegenwoordig net zo belastend voor het privé leven als werken zondag. Daarom stelden zij voor om de zondagtoeslag te verlagen.

CNV vindt het uiteraard niet in belang van werknemers om de zondagtoeslag te verlagen. Daarin tegen kan Heineken natuurlijk altijd besluiten zaterdagtoeslag te verhogen tot het niveau van de zondagtoeslag. Maar hiertoe is werkgever niet bereid.  

Overwerk parttimers

Recent heeft het Europese Hof van Justitie een uitspraak gedaan over de rechten van deeltijdwerkers ten opzichten van voltijdwerkers. Daarbij heeft de Europese rechter geoordeeld dat deeltijdwerkers oftewel parttimers recht hebben op een overwerktoeslag als zij meer uren werken dan hun afgesproken arbeidsduur (de uren opgenomen in het dienstverband). Op dit moment staat in de Heineken cao dat parttimers pas een overwerktoeslag krijgen als ze meer werken dan de arbeidsduur van een fulltime medewerker. Hiermee worden deeltijdwerkers benadeeld ten opzichte van voltijdwerkers. Dit is niet in lijn met de uitspraak van het Europese Hof van Justitie.

Heineken heeft aan de cao tafel voorgesteld om per 1 januari 2025 de cao aan te passen op het punt van overwerk van deeltijdwerkers. Als CNV beschouwen zien wij dit niet als een punt om over te onderhandelen. Het is verstandig om de cao tekst aan te passen om juridische procedures hierover te voorkomen.

‘Maatwerk’ als toverwoord

Als het gaat om rouwverlof en mantelzorg wil Heineken ‘maatwerk’ leveren. Natuurlijk klinkt dit positief. Heineken geeft aan dat per situatie en medewerker willen beoordelen hoelang er verlof opgenomen kan worden en hoe eea wordt ingevuld. We gaan er vanuit dat Heineken een goede intentie heeft. In de meeste gevallen zal Heineken zich ongetwijfeld sociaal opstellen om te voorkomen dat medewerkers ziek uitvallen of overbelast raken.

Het nadeel is echter dat we bij dit soort maatwerk beleid geen concrete cao afspraken kunnen maken waar medewerkers rechten aan kunnen ontlenen. Doorgeslagen maatwerk kan ook leiden tot willekeur aangezien niet iedere leidinggevende dezelfde opvatting heeft over wat passend is.

Het woord ‘maatwerk’ komt ook terug als het gaat om de maatwerkroosters. In plaats van een regulier ploegenrooster werkt Heineken al enkele jaren met maatwerkroosters. Hiermee krijgt Heineken meer flexibiliteit in haar planning en kunnen zij piek momenten beter bezetten. Inmiddels worden de maatwerkroosters ook ingezet wanneer een standaard 2 of 3 ploegen rooster ook mogelijk is. FNV heeft diverse voorstellen gedaan om het gebruik van maatwerkrooster in te perken. Bijvoorbeeld door oa evenementen en brouwerijstops volledig uit te sluiten van maatwerkroosters. Ook is er onderhandeld met Heineken om te zorgen dat de maatwerkroosters slechts een keer per jaar worden gewijzigd kunnen worden en de OR een rol te geven bij het toepassen van maatwerkroosters.

Vooralsnog wil Heineken zelf de flexibiliteit én zeggenschap behouden om de maatwerkroosters toe te passen in plaats van een standaard rooster en dit niet in te perken.

Heineken niet bereid tot afspraken over transparanter beloningsbeleid

Aan de cao tafel ontstaat het beeld dat Heineken zo min mogelijk zeggenschap of rechten voor werknemers wil toevoegen aan de cao. CNV heeft gedurende de onderhandelingen stevige discussies gevoerd over het beloningsbeleid van Heineken. Het huidige RSP systeem biedt Heineken volledige vrijheid om zelf te bepalen wie, wanneer en waarom een loonsverhoging krijgt. Ook bepaalt Heineken eigenstandig hoe hoog de loonsverhoging in het kader van RSP is en wanneer deze wordt uitgekeerd. Heineken wil geen transparant systeem van periodieken en functiejaren toepassen. Heineken acht individueel maatwerk meer op zijn plaats. Dit is een Amerikaanse stijl van beloningsbeleid die in Nederland niet heel gebruikelijk is. CNV is ervan overtuigd dat veel prestaties geen individuele prestaties zijn maar groepsprestaties. Bovendien belemmert het huidige RSP systeem medewerkers om zich kritisch op te stellen tegen zijn leidinggevende.

De zeggenschap over de loonsverhogingen en de RSP beoordelingssystematiek ligt nu volledig bij Heineken. Uiteraard zijn er veel bedrijven die naast een beloningsbeleid gebaseerd op periodieken ook individuele medewerkers een bonus toekennen. CNV wil Heineken niet de vrijheid ontnemen om een individuele bonus toe te kennen. Vakbond CNV en FNV zou namens werknemers graag afspraken maken met Heineken over de standaard manier van loongroei binnen de functieschalen. Maar daar toe is Heineken helaas niet bereid.

Uitzendkrachten

CNV heeft Heineken voorgesteld om uurloontabellen op te nemen in de cao. Dit is ook conform het advies van de Stichting van de Arbeid uit 2015. Sindsdien hebben vakbonden en werkgevers in veel cao’s de uurlonen vastgelegd. Uitzendkrachten hebben nu eenmaal niet altijd dezelfde arbeidsduur als vaste medewerkers, zij werken soms maar een week of enkele uren. In dat geval is het van belang om aan de hand van de uurloontabel na te kunnen gaan of er correct is beloond.

HNS werkt met een aanzienlijk aantal uitzendkrachten. Gelijk loon voor gelijk werk is een belangrijke waarde van CNV. Daarom hebben wij diverse voorstellen gedaan om de positie van uitzendkrachten bij Heineken te waarborgen. Heineken stelt dat het niet nodig is om aanvullende voorstellen op te nemen in de cao omdat zij als inlener erg goed zorgen voor hun uitzendkrachten en er geen reden is tot zorg.

In de praktijk ziet CNV er toch vaak een verschil in beloning ontstaat tussen uitzendkrachten en vaste medewerkers. Dit gebeurt in sommige bedrijven ook onbedoeld. Bijvoorbeeld omdat uitzendkrachten minder vaak een loonsverhoging krijgen, op een te laag functieniveau worden ingeschaald, of niet alle toeslagen krijgen waar ze recht op hebben.

Mocht je met een uitzend collega in contact komen die vragen heeft over zijn loonstrook of andere zaken, geef ze dan gerust mijn contactgegevens. Mijn telefoonnummer en emailadres vindt je onderaan deze nieuwsbrief. CNV biedt gratis en vrijblijvend een loonstrookcheck. Ook adviseren we uitzendkrachten over hun rechten en plichten. Op die manier kunnen ook uitzendkrachten er zeker van zijn dat ze juist beloond worden.

Vervolg van de onderhandelingen

Aanstaande maandag 21 oktober gaan de vakbonden opnieuw met Heineken om tafel. Helaas is er nog geen zicht op een cao akkoord. Heineken komt aan weinig voorstellen van CNV tegemoet. Daarnaast is het huidige loonbod van Heineken onvoldoende. FNV eist dat Heineken een APC opneemt in de cao. Dit is een afspraak over automatische prijs (oftewel inflatie) compensatie. Heineken heeft aangeven niet bereid te zijn om de lonen mee te laten stijgen met de inflatie.

CNV wil net als FNV dat Heineken zorgt voor een koopkrachtverbetering. Des te meer omdat de Heineken medewerkers de afgelopen jaren ook onvoldoende zijn gecompenseerd voor de inflatie. Omdat Heineken vorige jaren ook niet bereid was om tot overeenstemming te komen met de bonden heeft zij destijds een eindbod neergelegd. Dit heeft de posities van de medewerkers geen goed gedaan.

CNV heeft Heineken verzocht creatief te kijken naar de APC. Zo kent de cao van Cargill en Tate & Lyle bijvoorbeeld een APC afspraak met een plafond van maximaal 5%. Wij hopen alsnog met Heineken en de andere vakbonden te komen tot een goed resultaat voor alle medewerkers.

Digitale CNV bijeenkomst over cao Heineken

Na de 4e ronde op 21 oktober informeer ik julle als CNV leden graag over het verdere vervolg van de cao onderhandelingen. Ik kan me voorstellen dat er vragen of opmerkingen zijn over de nieuwe cao en het verloop van de onderhandelingen. Daarom is er op 22 oktober om 16.00 een digitale bijeenkomst via microsoft Teams.

Hieronder vinden jullie de teamslink voor de CNV bijeenkomst op 22 oktober 16.00 tot 17.00 uur.

Nu deelnemen aan de vergadering

Mocht je niet op de digitale bijeenkomst aanwezig kunnen zijn, of niet tot 22 oktober willen wachten, app, bel of mail mij dan gerust.

Met vriendelijke groet,

Mirjam van Leussen
vakbondsbestuurder CNV

M. 0628866597