Reactie CNV op rapport ’45 dienstjaren’

Met het rapport ‘45 dienstjaren’ zijn we weer een stap dichterbij een oplossing voor mensen met een zwaar beroep.

Dat is de reactie van het CNV op het rapport ‘45 dienstjaren’. Het rapport is onderdeel van de uitwerking van het in 2019 afgesloten pensioenakkoord. Belangrijkste conclusie in het rapport is dat het administratief moeilijk is om mensen die 45 jaar hebben gewerkt, eerder te laten stoppen. Vooral het ontbreken van betrouwbare gegevens over het arbeidsverleden is een knelpunt.

Doorwerken tot AOW-leeftijd niet haalbaar

‘Nederland kent echter honderdduizenden mensen met een zwaar beroep, die vaak jong begonnen met werken. Voor deze groep is doorwerken tot de AOW-leeftijd vaak niet haalbaar. Dat wringt. Daarom blijven we zoeken naar een concrete oplossing in de vorm van een volksverzekering. De komende tijd gaan we meer scenario’s uitwerken voor een structurele oplossing’ stelt Patrick Fey, vicevoorzitter CNV en pensioenonderhandelaar.

Nederland kent echter honderdduizenden mensen met een zwaar beroep, die vaak jong begonnen met werken. Voor deze groep is doorwerken tot de AOW-leeftijd vaak niet haalbaar. Dat wringt. Daarom blijven we zoeken naar een concrete oplossing in de vorm van een volksverzekering.
Patrick Fey - vicevoorzitter CNV en pensioenonderhandelaar

Vervroegd uittreden

Daarnaast maakt het CNV zich al langere tijd sterk voor vervroegd uittreden (RVU) aan de cao-tafels. ‘Inmiddels zijn er 47 cao’s afgesloten die afspraken bevatten rond vervroegd uittreden. Met snel resultaat: vanaf 1 januari konden de eerste mensen al eerder stoppen met werken,’ aldus Fey.

Het 45-dienstjaren rapport

Ben jij benieuwd naar het 45-dienstjaren rapport? En wil je alles weten over de mogelijkheden om het moment van uittreden onder voorwaarden te koppelen aan het aantal dienstjaren? Lees dan het complete rapport hier.