Al het nieuws

CNV-onderzoek: werkstress hoger dan eerste helft 2021

64% van de werkenden ziet door personeelstekorten de werkstress steeds meer toenemen. Dit blijkt uit CNV-onderzoek onder 2150 leden.

60% geeft aan dat de werkdruk hoger is dan in de eerste helft van 2021. 56% stelt dat het ziekteverzuim op het werk stijgt. Driekwart geeft aan dat de werkgever te weinig onderneemt om de werkstress te verminderen. Bijna 1 op de 3 krijgt het werk doorgaans niet op tijd af.

Stressvolle winter
‘Dit zijn zorgwekkende cijfers. Het CNV maakt zich al langer sterk voor het verminderen van de werkstress. Nu de krapte op de arbeidsmarkt toeneemt, neemt ook de druk op werkenden verder toe. Vaak moet er meer werk in minder tijd worden gedaan,’ stelt Piet Fortuin, CNV-voorzitter. ‘Dat het ziekteverzuim daarnaast toeneemt, is een teken aan de wand. Tel daarbij op dat we waarschijnlijk in een vierde golf van de coronacrisis terechtkomen en alle ingrediënten zijn aanwezig voor een stressvolle winter.’

We maken ons vooral zorgen om de psychische problematiek: een op de vijf geeft aan tegen een burn-out aan te zitten. Deze aantallen zijn zorgwekkend en nemen maar niet af.
Piet Fortuin, CNV-voorzitter

Zorgwekkende aantallen
Fortuin: ‘We maken ons vooral zorgen om de psychische problematiek: een op de vijf geeft aan tegen een burn-out aan te zitten. Deze aantallen zijn zorgwekkend en nemen maar niet af.’ Ook andere onderzoeken tonen aan dat de coronacrisis de psychische nood bij veel mensen vergroot. Werkstress en burn-outs kosten werkgevers ruim drie miljard euro per jaar.

Werkgevers
Het CNV roept werkgevers op om hun verantwoordelijkheid te nemen en de komende maanden meer aandacht te geven aan werkdruk. Het merendeel van de ondervraagden geeft nu aan dat de werkgever weinig onderneemt om de werkstress te verminderen. ‘Nu de arbeidsmarkt zo krap is, doen werkgevers er slim aan om in hun personeel te investeren en hen gezond te houden. Wie nu niet investeert, loopt het risico dat personeel naar de concurrent overloopt. Denk hierbij aan extra investeringen in het opleiden van vertrouwenspersonen of een tijdelijke coach die werkenden bijstaat. Niets doen is nu geen optie meer.’